De jobjacht voor pas afgestudeerden

Je hebt je school afgerond en denkt dat het goede leven in totale vrijheid nu begint?

Helaas, de realiteit is anders. Je bent niet langer afhankelijk van mama en papa. De regels zijn veranderd en je moet instaan voor je eigen kosten. En neen, daarmee bedoelen we niet dat je tafeltjes gaat afruimen in de plaatselijke brasserie. Er wordt van je verwacht dat je gaat werken! Hieronder sommen we alvast een lijstje op van dingen waar je als sollicitant op geselecteerd wordt.

Relevante ervaring

Dit staat absoluut op de eerste plaats. Als je relevante ervaring hebt, mag je praktisch zeker zijn dat je geselecteerd wordt. Een werkkracht die meteen kan instappen in het bedrijf is gegeerd. Je zit in een uitstekende positie als je lovende referenties kan aanbieden. Als pas afgestudeerde heb je nog maar weinig ervaring. Gebruik relevante vakantiejobs, stages en vrijwilligerswerk om aan te tonen dat je de handen uit de mouwen kunt steken.

Professionaliteit tijdens sollicitatiegesprekken

Wetende dat sollicitatiegesprekken zenuwslopend zijn, zoeken werknemers naar kandidaten die presteren onder druk en hun koelbloedigheid kunnen bewaren. Wees voorbereid, zoek bijvoorbeeld thuis informatie op over het bedrijf. Zeg duidelijk waarom jij de ideale persoon bent voor de job. Wijs op je kwaliteiten en talenten. Vergeet je niet geschikt te kleden en je slechte gewoonten thuis te laten!

Passen binnen de bedrijfscultuur

Het is niet omdat je in theorie geschikt lijkt, dat je dat in de praktijk of in de ogen van je interviewer ook bent. Werknemers willen zeker zijn dat je past binnen het bedrijf en dat je zal kunnen opschieten met je collega’s. Het laatste wat ze nodig hebben is iemand die heel de bedrijfsstructuur in de war stuurt. Wees jezelf, maar onderbreek, beledig of irriteer de interviewer nooit. Probeer op elke vraag een antwoord te vinden en zeg nooit dat je het niet weet.

Opleiding

Vermeld in je CV een gedetailleerde versie van je schoolbaan. Vermeld je behaalde resultaten, je scholen en je behaald diploma. Voeg er ook cursussen of extra lessen bij die je gevolgd hebt en relevant zijn voor de job.

Enthousiasme

Werknemers die gepassioneerd zijn, schijnen betere werkkrachten te zijn. Als men je vraagt waarom je net daar wil werken, focus je dan op positieve zaken zoals de sterktes van het bedrijf en de uitdaging van de job. Een ‘take it or leave it’-houding zal je niet verder helpen.

Dit bericht is gepost op 8 May 2008 om 09:41 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.