10 tips voor geslaagde loononderhandelingen

Alsof het sollicitatiegesprek nog niet erg genoeg was, moet je het ook nog eens worden over je loon voordat je je jacht op een baan eindelijk kan stoppen. Wij geven je enkele nuttige richtlijnen waarmee je loononderhandelingen vlotter verlopen.

1. Bewapen jezelf met zoveel mogelijk informatie. Hou deze informatie zo lang mogelijk achter de hand en geef niet meteen al je troeven bloot. Met je mond vol tanden zitten geeft allesbehalve een goede indruk.

2. Stel de salarisonderhandelingen zo lang mogelijk uit. Elke minuut is een minuut extra om meer te weten te komen over wat de job inhoudt en wat de verwachtingen zijn. Dit geeft je de kans om aan te tonen dat jij de geknipte persoon bent voor de job en welke waarde je hebt als werknemer.

3. Wees niet bang om je eigen kwaliteiten en ervaringen te vermelden. Weet wat je waard bent en zeg waarom ze net jou moeten aannemen.

4. Laat je potentiële werkgever de eerste stap zetten naar loononderhandelingen. Zo weet je direct wat hij bereid is te geven.

5. Voorkom dat hij aan jou vraagt hoeveel je wil verdienen. Draai de rollen om en vraag aan hem hoeveel hij bereid is te geven voor iemand met jouw ervaring en kwaliteiten.

6. Wees eerlijk over je huidig loon. De kans dat je nieuwe werkgever natrekt wat je aan hem vertelt is groot. Eerlijkheid duurt het langst.

7. Probeer je enthousiasme over de job te verbergen, ook al is het aanbod meer dan je verwacht had.

8. Gedraag je professioneel in de onderhandelingen.

9. Laat je niet beïnvloeden door je huidig salaris. Er zijn tal van variabelen die een rol spelen. Bijvoorbeeld of je het graag doet, of je andere extraatjes krijgt zoals bijvoorbeeld maaltijdcheques.

10. Wees realistisch in je verwachtingen. Sommige kandidaten hebben al een bepaalde mening klaar over wat ze zouden moeten verdienen. Hou rekening met de huidige industrie, de economie, je eigen ervaring en de competitie met andere mogelijke kandidaten.

11. Overhaast niets. Laat je niet ompraten om een bepaald salaris, waarvan je weet dat je er achteraf spijt zult van hebben, te aanvaarden. Maak duidelijk dat je het te weinig vindt door bijvoorbeeld te zeggen “Gezien mijn ervaring en wetende dat ik de capaciteit heb om meteen mee te draaien in het bedrijf als een volwaardig werknemer en een verschil te maken, denk ik dat een salaris van …. meer gepast zou zijn.”

12. Mik hoog. Houd in het achterhoofd dat je altijd het salaris dat je voor ogen had makkelijk kan laten zakken, maar het onmogelijk kan laten stijgen.

Dit bericht is gepost op 8 May 2008 om 09:11 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.