Praat zonder stress met je baas

Het altijd een lange weg naar het kantoor van je baas, wat het ook is dat je hem of haar moet vertellen. Je wilt opslag, of je hebt hulp nodig bij je werk, of je moet toegeven dat je een fout hebt gemaakt… Het is nooit echt leuk.

Hoewel zo’n gesprekken nooit geweldig zullen zijn, kan je er toch iets aan doen om er voor te zorgen dat er niets misloopt en je niet te veel stress hebt. Een goede voorbereiding doet alles.

Je wilt opslag

Denk goed na over je redenen waarom je een loonsverhoging wilt, en zet ze allemaal op een rijtje. Wat zijn je laatste prestaties en waarom waren ze zo goed? Maak een lijst aan met zo veel mogelijk gedetailleerde informatie over je bereiken.

Vergelijk jouw loon met dat van een doorsnee werknemer in jouw sector met dezelfde taak. Op websites vind je soms zulke informatie, die je kan gebruiken om aan te tonen dat je wel degelijk opslag verdient.

Het moment waarop je je baas spreekt is zeer belangrijk. Probeer een moment in te calculeren waarvan je weet dat hij goed gezind kan zijn, of toch zeker niet slecht gezind. Je kan ook een afspraak maken, maar probeer toch op een of andere manier op voorhand te weten wat zijn humeur zal zijn.

Probeer steeds vriendelijk te blijven tijdens het gesprek, ook al kunnen jullie niet goed met elkaar overweg. Dit is een gesprek tussen collega’s op de werkvloer, het moet zo professioneel mogelijk blijven. Deze manier zal ook het beste resultaat geven.

Je kan de hoeveelheid werk niet meer aan

Als al het papierwerk je te veel wordt, is het belangrijk dit zo snel mogelijk te laten weten aan je baas. Dit is geen schande, soms kan het werk echt te veel worden. Laat het niet aanslepen, als je in stilte verder werkt, zal je baas denken dat je alles wel onder controle hebt. Als dit achteraf niet zo blijkt te zijn, is de schade veel groter.

Je hebt een fout gemaakt

Het is zeer vervelend als je beseft dat je een fout hebt gemaakt op het werk. Iedereen kan echter fouten maken, het is eigen aan de mensheid, en het gebeurt bij iedereen. Het belangrijkste is wat je uit je fouten hebt geleerd, en hoe je de situatie gaat oplossen.

Als je beseft dat je een fout hebt gemaakt, dan laat je dit beter meteen aan je baas weten. Vertel niet alleen wat er is misgegaan, maar ook direct hoe je het gaat oplossen. Neem volle verantwoordelijkheid als je diep in je hart weet dat het niemand anders zijn schuld is, en los zo snel mogelijk je fout op.

Dit bericht is gepost op 14 May 2008 om 08:45 uur en is geplaatst in Carrière, Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.