12 tips voor privacy op het werk

Sinds de nieuwe technologieën is het niet meer zo moeilijk voor de werkgever om zijn werknemers te controleren tijdens het werk.

De meeste controles gebeuren online. Bedrijven houden in de gaten waar hun werknemers juist naartoe surfen, en lezen soms zelfs hun e-mails na. Checken wat je werknemer allemaal doet op het internet is dan ook niet zo moeilijk.

Maar daarnaast kijken veel bedrijven ook nog eens naar de berichten op het antwoordapparaat, of naar de nummers die gebeld zijn geweest en hoeveel tijd aan de telefoon is doorgebracht.

Sommige organisaties vinden dit een inbreuk op het recht van privacy. Dit is allemaal natuurlijk vatbaar voor discussie, maar over het algemeen wordt aangenomen dat een nieuwe werknemer moet worden ingelicht over de regels van het bedrijf inzake controle op het werk. Als hij hier niet mee akkoord is, hoeft hij ook niet te komen werken bij het bedrijf in kwestie.

In ieder geval worden hier 12 tips meegegeven om toch enige privacy op het werk te houden. Natuurlijk hangt dit af van waar je werkt en in hoeverre er gecontroleerd wordt op je werk.

Als je bezorgd bent in hoeverre je je op het werk mag bezighouden met privézaken, is het aangeraden om de regels van je eigen bedrijf eens door te lezen. Natuurlijk ben je nog altijd op je werk om te werken.

1. Gebruik je e-mailadres van het werk niet voor persoonlijke berichten.

2. Ga er altijd van uit dat je berichten kunnen nagelezen worden door anderen.

3. Hou je paswoord voor jezelf, en vertel het niet door aan anderen.

4. Blijf weg van websites die ook maar een beetje kunnen provoceren.
Voor je het weet praat heel je bedrijf over je zaken. Blijf dus weg van online banking sites, of online lingerie shopsites.

5. Verwijder de coockies.
Zij zorgen ervoor dat websites je herkennen als je een volgend bezoek brengt.

6. Zet je computer af.

Als je van je bureau weggaat, sluit je computer dan af. Iedereen die voorbijkomt kan stiekem kijken waar je onlangs naartoe bent gesurft, of ze kunnen in je e-mails geraken.

7. Betaal je rekeningen thuis.

8. Laat niemand in je loonbrieven kijken.

9. Maak een slot aan je bureau als je niet wilt dat anderen het kunnen doorzoeken.

10. Let op wat je zegt en tegen wie je het zegt.

11. Kom op tijd naar het werk.

12. Gebruik geen kredietkaard van je bedrijf voor persoonlijke aankopen.

Dit bericht is gepost op 14 May 2008 om 08:31 uur en is geplaatst in Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.