Een goede eerste indruk maken bij een sollicitatiegesprek

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek op het programma staan? Onthoud dan dat de eerste 30 seconden van het interview cruciaal zijn. Maak je een slechte eerste indruk, dan kan je dit moeilijk of niet herstellen. We zetten even de do’s en dont’ s op een rijtje.

Timing

Niets geeft een slechtere eerste indruk dan te laat komen voor een belangrijke meeting. Zorg dat je op voorhand weet waar je moet zijn en voorzie eventuele files.

Het ideale moment om je aan te melden is vijf minuutjes voor de afspraak. Ben je te vroeg? Wacht dan in de auto en ga pas binnen als het echt tijd is. Wanneer je een half uur te vroeg staat te schilderen aan de balie, zal de interviewer zich misschien opgejaagd voelen.

Uiterlijk

Of je het nu leuk vindt of niet, mensen worden beoordeeld op basis van hun uiterlijk. Je hoeft geen schoonheidsideaal te zijn, maar de juiste kleding, accessoires en make-up maken een wereld van verschil bij een sollicitatiegesprek.

Kleding
Het is belangrijk dat je professioneel overkomt. Draag dus geen te losse, te strakke of onthullende kleding. Een kwalitatief broek- of rokpak is altijd een schot in de roos. Draag ook geklede schoenen. Afgedragen sneakers of slippers zijn uit den boze!

Let op de details
Zorg dat je schoenen netjes gepoetst zijn, draag geen te grote oorbellen, leg je haar netjes, verberg tatoeages en doe bij voorkeur je piercings uit. Neem de ochtend voor je sollicitatiegesprek een bad of douche en gebruik een goede deodorant. Parfum mag, maar hou in gedachten dat overdaad schaadt.

Handdruk

Een handdruk spreekt boekdelen. Geef je een slap handje dan zal de interviewer denken dat je terughoudend en verlegen bent. Knijp je te hard, dan kom je té enthousiast en dominant over. Zoek dus het evenwicht tussen de twee, dan maak je een zelfzekere en vriendelijke indruk.

Lichaamstaal

Het belang van lichaamstaal is niet te onderschatten. Hou rekening met volgende tips:

Zit steeds rechtop met je schouders achteruit
Neem geen te nonchalante houding aan (zelfs niet als de interviewer dit ook doet)
Friemel niet met je handen, papieren of voorwerpen
Hou voortdurend oogcontact met je gesprekspartner

Dit bericht is gepost op 23 May 2008 om 11:42 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.