Netwerken als een expert

Het is waar. De beste jobs vind je niet in advertenties of via interimbureaus. Via een vriend of kennis beland je meestal in de beste situatie. De meeste bedrijven zoeken dan ook eerst naar mensen die werknemers hen aanraden. Op je cv vinden ze wel je kennis over verschillende zaken, maar naar je motivatie, sociaal contact en andere persoonlijke eigenschappen moeten ze dikwijls gissen.

Waarom is netwerken zo belangrijk? Je zal minder competitie ondervinden dan wanneer er verschillende kandidaten reageren op een advertentie en de beste eruit wordt gehaald. Je sollicitatiegesprek is dan ook minder formeel, je bent immers reeds geïntroduceerd door iemand anders. Bedrijven vinden het ook belangrijk dat je door je contact al op de hoogte bent van de organisatie of geschiedenis van het bedrijf.

Je begint bij de mensen die je het beste kent: je familie, vrienden en collega’s. Zij kunnen je algemene tips geven, zoals hoe je je best voorstelt, wat er juist in je cv moet staan, enz. Door met hen te communiceren zal je dingen vinden waaraan je nog niet had gedacht. Deze groep noemen we de A-groep.

Ook zij hebben vrienden en kennissen die misschien werken in jouw vakgebied. Je A-groep kan je mensen aanraden die zij goed kennen, en in wie jij geïnteresseerd kan zijn. Deze groep noemen we uiteraard de B-groep. Deze mensen hebben nog niet noodzakelijk een job voor jou klaarstaan, maar zij kunnen je ofwel weer doorverwijzen naar een C-groep, of je meer informatie geven over welke job het beste bij jou zou passen.

De C-groep kan dan werken in een bedrijf dat nog een vacature heeft openstaan. Via deze mensen geraak je misschien tot een sollicitatiegesprek, of word je 2 maanden later zelfs aangenomen.

Een telefoontje zou normaal gezien wel moeten volstaan om een ontmoeting te regelen met een persoon uit de A-groep. Het zijn immers je vrienden en familie. Voor mensen uit de B of C-groep is het best om eerst een mail of misschien zelfs brief te sturen, gevolgd door een telefoongesprek. Zo kan je een afspraak regelen. Bij deze brief of mail stuur je best geen cv door. Dit bestempelt je als een jobzoeker, wat je kansen om deze mensen te ontmoeten kleiner maakt.

Dit bericht is gepost op 29 May 2008 om 08:50 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.