Waarom je beter geen workaholic bent

In deze tijden gaan we er van uit dat hard werken leidt tot grotere prestaties, en dat dit erg belangrijk is. Als je lang en hard werkt, bereik je meer. Indien je dan nog langer en harder werkt, zal je nog veel meer bereiken.

Dit is niet altijd even waar. Workaholic zijn houdt vooral negatieve aspecten in. Het kan je thuisleven naar beneden halen, je vrienden tegen je op zetten, en op de werkvloer zelf kan dit ook nadelen geven. Test jezelf met de volgende vijf vragen.

1. Ben je een harde werker of gewoon niet georganiseerd?

Doe jij steeds overuren, en werk jij harder dan de meeste van je collega’s? En je levert op het einde van de dag toch steeds hetzelfde werk af? Het is niet omdat je lang werkt dat je ook meer werk hebt gedaan. Sommige mensen halen er voldoening uit om lang te werken, maar dit wilt niet altijd zeggen dat de kwaliteit evenredig is aan het aantal uren.

2. Delegeer je het werk of wil je het allemaal zelf doen?

Als je manager bent, is het jouw taak om werk te delegeren aan verschillende medewerkers. Sommigen hebben echter de nood en intentie om alles zelf te willen doen. Op deze manier voel je je verantwoordelijk voor je eigen werk, en krijg je het gevoel dat je onvervangbaar bent. Je vaardigheden ook aan andere mensen te leren draagt bij tot de waarde en kwaliteit van je werk

3. Heb je nog een plaatsje over of ben je volzet?

Soms werk je zo hard, en word je de nieuwe workaholic op de werkvloer, om je voor te bereiden op je droomproject. Wanneer het er dan eindelijk is, word jij niet gevraagd om er aan mee te werken. Je manager denkt namelijk dat je agenda al zo vol zit, en je al werk genoeg hebt. Als je ‘nee’ leert zeggen, heb je altijd een plaats over om ‘ja’ te zeggen tegen iets dat jij echt wil doen.

4. Heb je vrienden of eigenlijk vijanden?

Je collega’s kunnen wel eens grommen dat jij hen er slecht uit doet komen wanneer je zoveel werkt ten opzichte van hen. Daarnaast zullen ze er ook tegen opzien om met jou samen te werken aan een project. Dit kan beginnen tegen te steken, en zal er voor zorgen dat je kwalitatief minder goed zal zijn.

5. Werk je om te leven of leef je om te werken?

Dit is uiteindelijk de belangrijkste vraag. De beste werkers zijn de mensen met twee levens: één binnen en één buiten het bedrijf. Onderschat de belangrijkheid niet van vrije tijd en ontspanning, ze zullen veel invloed hebben op je eigenlijke werk.

Dit bericht is gepost op 29 May 2008 om 08:40 uur en is geplaatst in Werken en gezondheid, Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.