Tips voor succes als freelancer

Voor sommige mensen is het opzeggen van hun 9-to-5 job een soort verklaring van onafhankelijkheid, en een afwijking van de mainstream. Anderen zijn vooral geïnteresseerd in de flexibele werkuren. Hier zijn een paar tips als je er over nadenkt om freelancer te worden.

Begin er niet te snel aan

Je dagwerk in je bedrijf opzeggen lijkt aantrekkelijk en opwindend. Vergeet wel niet dat het nog steeds gewoon werk is, en wat je zal doen, zal niet noodzakelijk interessanter zijn dan het werk dat je deed in je bedrijf.

Begin er pas aan als je denkt dat je genoeg individuele vaardigheden hebt. Denk erover na of een jaar langer werken in je bedrijf je nog meer zal bijleren om je zelfstandige zaak beter te kunnen leiden.

Bereid je goed voor

Voor je je huidige job opgeeft, is het belangrijk om na te denken over wat je zal doen in je volgende. Maak een lijst met mogelijke klanten aan, en zie welke klanten jij nu behandelt. Je kan ook werken met reclame of promotie, maar vaak zal je in het begin klanten aantrekken via vrienden en familie.

Het is belangrijk om hier op voorhand al aan te denken. Het is altijd beter om te vertrekken met reeds een lijstje klanten in je hand. Je kan ook helemaal van nul starten, als je het niet erg vindt om dan eerst dingen te doen die je eigenlijk liever niet wil doen.

Blijf los werken

Je zal de neiging hebben heel strikte schema’s voor jezelf op te stellen, maar hou je eerste motivaties in gedachten. Freelance werken gaat niet samen met strakke werktijden. Probeer eerder de dagen van elkaar te onderscheiden, dan de uren.

De freelance levensstijl

Voordelen als je eigen uren bepalen, je eigen werk doen en niemand die je stoort, zullen je zeker aantrekken. Uiteraard zijn er ook nadelen als freelancer. Je moet nu zelf opdraaien voor je boekhouding, en het is belangrijk dat je daar voldoende tijd in steekt. Daarnaast hou je best ook rekening met je sociale leven, dat je nu zelf van je werk moet leren scheiden.

Dit bericht is gepost op 29 May 2008 om 09:00 uur en is geplaatst in Carrière, Geld verdienen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.