De 7 moeilijkste vragen in een sollicitatiegesprek

Daar zit je dan, zenuwachtig voor je sollicitatiegesprek, met je schoenen netjes gepoetst en je kleren netjes gestreken. Je denkt dat je goed voorbereid bent, maar is dat wel zo? Op de moeilijke vragen in een sollicitatiegesprek kun je nooit genoeg voorbereid zijn. Wij helpen je alvast een antwoord te formuleren op de 7 moeilijkste sollicitatievragen.

1. “Wat zijn je zwakke punten?”

Neem dit niet letterlijk en begin geen lange lijst op te sommen met al je zwakke punten. Kies één potentieel zwak punt uit en geef er een positieve draai aan.

Voorbeeld: “Ik hecht veel waarde aan details, wat in veel sectoren niet op prijs gesteld wordt. Maar voor deze job als boekhouder denk ik dat deze eigenschap me echt zal doen uitblinken.”

2. “Hoe zou jij dit probleem oplossen?”

Dit soort hypothetische vragen kan erg riskant zijn. Ten eerste zullen de interviewers je antwoord misschien maar niets vinden. Maar als ze het antwoord wel geweldig vinden, kan niet veel hen er van weerhouden jou die job te geven.

Voorbeeld: “Ik denk dat je de bekendheid van het product kunt vergroten door gebruik te maken van verschillende marketingstrategieën zoals reclame, direct mailing en inschakeling van de media.

3. “Waarom stopte je met je laatste job?”

Als men je deze vraag stelt, kun je best proberen alles in een zo positief mogelijk daglicht te stellen. Een sollicitatiegesprek is niet het moment om de vuile was van je vorige werkgever buiten te hangen.

Voorbeeld: “Het bedrijf paste gewoon niet goed bij mijn innovatieve en creatieve persoonlijkheid. Maar ik heb wel geleerd dat bedrijven verschillende persoonlijkheden hebben, net als mensen doen. Nu weet ik dat ik graag wil werken voor een bedrijf dat onafhankelijk denken en alternatieve methodes hoog in het vaandel draagt.”

4. “Waarom wil je hier werken?”

Als je een vraag als deze krijgt, moet je op voorhand je huiswerk goed gedaan hebben.

Voorbeeld: “Ik wil graag deel uitmaken van een bedrijf dat wereldwijd actief is en vorig meer dan 1,4 miljoen euro investeerde in onderzoek en de ontwikkeling van milieuvriendelijke processen.”

5. “Vertel eens iets over jezelf.”

Dit is het voor jou het uitgelezen moment om te schitteren, maar dat betekent niet dat je je hele levensverhaal moet vertellen. Som je positieve karaktereigenschappen en je verwezenlijkingen op waarvan jij denkt dat ze relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Persoonlijke informatie laat je best achterwege.

Voorbeeld: “Ik ben erg creatief en inventief. Ik ben al meer dan vijf jaar sales manager en heb altijd mijn creativiteit gebruikt om unieke aanmoedigingssystemen te ontwikkelen om mijn verkopers gemotiveerd te houden. Daardoor gooide mijn sales team hoge ogen in het bedrijf.”

6. “Vertel eens iets over de slechtste baas die je ooit gehad hebt.”

Weersta aan de verleiding je frustraties uit het verleden bloot te leggen.

Voorbeeld: “Geen enkele van mijn bazen was echt verschrikkelijk, maar van de een heb ik wel al meer geleerd dan van de andere.”

7. “Wat zijn je doelen?”

Hier kun je best de doelstelling die je op je cv hebt gezet herhalen. Zeg niets over je aspiraties je eigen bedrijf op te richten of op je 40ste op pensioen te gaan.

Voorbeeld: “Ik zou graag een functie vinden als burgerlijk ingenieur binnen een nationaal bedrijf dat zich richt op retailontwikkeling. Het liefst zou ik werken voor een jong bedrijf zoals het deze. Zo kan ik onderaan de ladder beginnen en mijn voordeel halen uit alle voordelen die zo’n bedrijf te bieden heeft.”

Dit bericht is gepost op 6 June 2008 om 09:28 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.