Voel je je overwerkt?

Sta je voortdurend onder druk op het werk? Verzuip je in het werk en leiden je verantwoordelijkheden tot gevoelens van frustratie, angst en machteloosheid? Dan ben je waarschijnlijk overwerkt. Maar hoe ga je daarmee om?

Erken het

Het is niet makkelijk om toe te geven dat we niet alles kunnen doen. Veel mensen doen graag al het werk zelf omdat ze dan tenminste weten dat het goed gebeurt. Dit is echter onmogelijk vol te houden. Een eerste stap is toegeven dat je hulp nodig hebt. Maak een lijst op met al je verantwoordelijkheden en leid eruit af wat de oorzaak is van je overwerkte gevoelens.

Praat erover

Als het mogelijk is, praat dan met je leidinggevende(n) en laat hen weten hoe je je voelt. Breng het onderwerp op een professionele manier ter sprake. Leg uit dat je overwerkt bent en graag samen met hen naar een oplossing zoekt. Door proactief te werk te gaan en het hen op tijd te laten weten, geef je hen de kans je te helpen. Noteer wanneer je met hen hebt gepraat en wat het onderwerp van het gesprek precies was, zeker als ze je beloofd hebben je werkdruk te verlichten.

Zoek naar oplossingen

Probeer samen met je leidinggevende naar oplossingen te zoeken, maar verwacht ook niet meteen mirakels. Het kan best zijn dat je managers zich helemaal niet bewust waren van de zware last op je schouders. Door het hen te vertellen en samen naar een oplossing te zoeken, zul je je waarschijnlijk al minder angstig voelen. Mogelijke oplossingen zijn een deel van je takenpakket overdragen naar andere collega’s, een nieuwe werkkracht aanwerven, jobstudenten zoeken, enz.

Blijf positief

Als we ons overwerkt voelen, is het makkelijk om te klagen, zeker als we moe en angstig zijn. Weersta aan de verleiding samen met je collega’s te zeuren en het management de schuld te geven van de hele situatie. Door positief te blijven toon je je werkgever dat je wel een probleem hebt, maar bereid bent eraan te werken om een oplossing te vinden.

Dit bericht is gepost op 6 juni 2008 om 10:29 uur en is geplaatst in Werken en gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: De 7 moeilijkste vragen in een sollicitatiegesprek
Hoe omgaan met het verlies van een baan?