Hoe omgaan met het verlies van een baan?

Ben je pas ontslagen? Geen nood, het is velen voor jou al eens overkomen. Zelfs de beste werknemers kunnen er al eens het slachtoffer van worden. Maar zo’n plots ontslag roept onherroepelijk vragen bij je op.

Waarom is het gebeurd?

Bij een ontslag denken veel mensen dat ze niet competent genoeg waren en niet aan de verwachtingen van hun werkgever voldeden. Maar vaak is dit helemaal niet het geval.In de meeste gevallen hebben de individuele prestaties zelfs weinig of niets te maken met een ontslag. Bij een herstructurering worden er vaak zelfs meerdere mensen ontslagen.

Weet je niet zeker wat de redenen zijn van je ontslag? Let dan eens op de termen die gebruikt worden. Een ‘afvloeiing’ klinkt bijvoorbeeld beter dan een ‘ontslag’.

Werknemers die ontslagen worden omdat ze de job niet naar behoren uitoefenen, zien het meestal wel aankomen. Een werkgever zal de werknemer altijd waarschuwingen geven voor hij definitief de stap zet tot ontslag.

Hoe moet je erop reageren?

Je carrière zal doorheen de jaren onderhevig zijn aan een hoop veranderingen. Dat is juist wat het zo interessant maakt. Vergelijk een verandering in je carrière eens met een broek die je pas kocht. Die broek was nieuw en je vond alles er geweldig aan: de kleur, de stijl, de snit. Maar na een tijd groeide je uit je broek. Hij was aan vervanging toe, net als je job.

Terwijl je je job uitoefende heb je een hoop ervaring opgedaan. Sommigen van de meest succesvolle mensen ter wereld hebben ook alleen maar de top kunnen bereiken doordat ze onderweg gedwongen werden veranderingen door te voeren. Eigenlijk zou je jezelf voortdurend moeten pushen nieuwe doelen na te streven en alle uitdagingen aan te gaan.

Wat op het eerste zicht een erg deprimerende en uitzichtloze periode in je leven lijkt, is misschien wel net de boost die je nodig hebt voor een carrièreverandering. Hier vind je enkele tips om de periode te overbruggen

Geef jezelf de gelegenheid fouten te maken.
Wees niet bang voor verandering
Neem je tijd om alles op een rijtje te zetten

En wat nu?

Verlies de moed niet als het je even tegenzit. Dit is het perfecte moment om te netwerken. Bel vrienden en familieleden op die je zouden kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe job.

Als je deze situatie goed aanpakt, kan het je op termijn zelfs voordelen opleveren. Werknemers houden er niet van risico’s te moeten nemen en houden niet van onzekerheid, terwijl jij in deze periode je mannetje hebt leren staan.

Maar eerst zul je moeten werken aan je zelfvertrouwen, dat ongetwijfeld een grote deuk gekregen heeft. Het is uiterst belangrijk dat je beseft dat je genoeg potentieel hebt.

Tijdens een sollicitatiegesprek zal men je waarschijnlijk vragen stellen over je periode van werkloosheid. Bereid je antwoord goed voor, het is moeilijk ter plekke een degelijk antwoord te verzinnen. Dit is jouw toekomst waar we het over hebben.Het is niet nodig informatie te geven waar niet om gevraagd is.

Wat moet je hieruit onthouden? Neem zelf je leven in handen en zorg dat er dingen gebeuren. Leg je niet zomaar neer bij de situatie. Jij bent de meester over je eigen lot. Haal het beste uit iedere situatie die zich aandient!

Dit bericht is gepost op 6 June 2008 om 11:56 uur en is geplaatst in Ontslag.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.