Op zoek naar je eerste job?

Je bent net afgestudeerd en je wilt wat… maar wat? Heb je al enig idee wat voor een soort job je wil gaan uitoefenen of moet je dat nog een beetje uitvogelen? Op sommige scholen zorgen ze ervoor dat je jezelf eigenlijk direct van de schoolbanken in de werkende wereld kan werpen maar op andere scholen doen ze dat niet. Hier alvast wat tips om je op weg te helpen.

Waar en hoe zoeken naar een job?

Een eerste stap die je kan zetten, is jezelf in laten schrijven bij verschillende uitzendbureaus. Let wel op dat je niet al te vaak een job aanneemt die eigenlijk onder je niveau is, dat is uiteindelijk alleen maar slecht voor je reputatie.
Vervolgens kan je ook zoeken op allerlei  jobsites (er bestaan ook sites die gesorteerd zijn per branche).

Via je hogeschool of universiteit kan je misschien terecht bij de plaatselijke jobdienst. Een jobdienst op een hogeschool of universiteit kan je alle mogelijke informatie geven die je wenst over het zoeken naar een eerste job. Vaak krijgen zij ook aanbiedingen binnen van bedrijven: deze aanbiedingen zijn vaak al gespecialiseerd.

Verzorg je uiterlijk

Bij sollicitaties is het uiterlijk echt superbelangrijk: zorg er dus voor dat je in nette kleren komt solliciteren en dat je een verzorgde indruk maakt. Het is jammer genoeg nog altijd zo dat mensen sneller geneigd zijn te luisteren naar mensen die er goed uitzien.
Goed verzorgd zijn telt niet alleen voor je uiterlijk, ook je uitspraak moet verzorgd zijn (ga zeker geen dialect spreken tijdens een sollicitatiegesprek). Let verder ook op je lichaamstaal (en op die van de recruiter) en probeer tics in bedwang te houden.

Breng je cv op orde

Ook je cv is erg belangrijk: probeer ervoor te zorgen dat je cv netjes is en dat er geen spelfouten instaan. Probeer jezelf een beetje voor te bereiden op eventuele vragen die men kan stellen over je begeleidende brief of cv. Denk hierbij aan vragen als “Ik zie dat je tijdens het studeren twee jaar bent gestopt, wat was daar de reden voor?”  Denk je dat je door de vaardigheden die je al hebt opgedaan tijdens je studentenwerk geschikt bent voor deze functie?”.

Vallen en opstaan

Solliciteren is, zeker als je net begint, moeilijk en je moet het dan ook leren met vallen en opstaan.

Dit bericht is gepost op 18 June 2008 om 10:17 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.