Flaters in een sollicitatiegesprek

Solliciteren is helemaal geen pretje. Dat ene gesprek is een weergave van jouw persoonlijkheid en moet overtuigend genoeg zijn voor het bedrijf waar je graag zou willen werken. Dit is geen fluitje van een cent want er kunnen een heleboel dingen mislopen. Toch is er nog enige hoop want jezelf blijven blijkt vaak zijn vruchten af te werpen. Wat niet doen en wat juist wel doen bij het solliciteren?

Een leugentje om bestwil

Het ergste wat je kan overkomen bij een sollicitatiegesprek is dat de persoon die tegenover je zit, je betrapt op leugens. Velen proberen hun cv namelijk aantrekkelijker te maken door hier en daar een leugentje bij te verzinnen. Hierdoor creëer je echter het tegenovergesteld effect. Beeld je een situatie in waarin de baas van een bedrijf vraagt of je je kunt voorstellen in het Duits, omdat je aangaf Duits te spreken. Wanneer je vervolgens geen enkel woordje Duits kunt bedenken, kan deze situatie uitlopen op een zeer gênant moment. Lieg dus beter niet en leg de nadruk op je echte pluspunten.

De kleren maken de man

Uiterlijk speelt natuurlijk een doorslaggevende rol bij een sollicitatiegesprek. Fatsoenlijke kleren geven een verzorgde indruk en zijn een ware must wanneer je het bedrijfsleven instapt. Maar niet enkel je kledij is een aandachtspunt, ook je houding is van belang. Zit altijd recht en beweeg niet continu met je armen en handen. Houd je zenuwen dus onder controle en geef een ontspannende indruk. Bovendien is ook je geur belangrijk. Een zweetgeur is geheel uit den boze maar ook te veel parfum moet je vermijden. Houd dus rekening met alle aspecten van je uiterlijk.

Er kan heel wat mislopen bij het solliciteren. Maar als je enkele gesprekken achter de rug hebt, ken je de kneepjes van het vak. Rustig zijn en je zenuwen in toom houden zijn zeer belangrijke voorwaarden voor een goed sollicitatiegesprek. Daarenboven kun je leugens best vermijden omdat ze je vaker negatief dan positief uitkomen. Wees dus gewoon jezelf en je komt uiteindelijk uit bij de ideale baan.

Dit bericht is gepost op 24 June 2008 om 09:55 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.