Voor- en nadelen van jobhopping

Iedereen heeft ooit wel eens te maken gekregen met het gevoel van baan te willen veranderen. Een bijzonder stresserende dag op het werk, collega’s die je het leven zuur maken of een baas die teveel van je verlangt, kunnen hier de oorzaak van zijn. Meestal ga je huiswaarts en begin je de volgende dag met een schone lei en probeer je de dingen te relativeren. Ofwel kom je simpelweg nooit meer opdagen en ga ja op zoek naar een nieuwe uitdaging. Deze tweede optie komt de laatste tijd almaar meer voor. De meeste mensen zijn niet meer zo vlug tevreden als in grootmoeders tijd en gaan dan ook sneller op zoek naar een alternatief.

Voordelen

Van baan wisselen kan bovendien allerlei voordelen met zich meebrengen. Als je niet meer met enthousiasme naar je huidige werk gaat is het de ideale oplossing. Je komt in contact met nieuwe mensen en een geheel andere werksfeer.

Door contact te leggen met nieuwe mensen werk je eveneens aan je persoonlijk ‘netwerk’. Bepaalde mensen kunnen je later misschien nog wel een gunst verlenen waardoor je weer een stapje hogerop geraakt in het professionele leven.

Daarenboven is de kans groot dat je door allerlei nieuwe taken uit te voeren, bepaalde verborgen talenten van jezelf ontdekt. Op deze manier blijf je je leven lang bijleren.

Ten slotte moeten we ook het voordeel van een hoger inkomen benadrukken. Deze factor speelt namelijk vaak een grote rol bij het veranderen van baan. Het is nogal vanzelfsprekend dat je almaar hogerop wilt geraken zowel op vlak van het dragen van verantwoordelijkheid als op financieel vlak.

Nadelen

Na een blik op de voordelen te hebben geworpen, moeten we echter ook de nadelen van het veranderen van baan benadrukken. Een curriculum vitae waar tientallen verschillende bedrijven op vermeld staan, kan slecht overkomen bij de persoon bij wie solliciteert. Het getuigt immers van enige wispelturigheid en men kan je loyaliteit in vraag stellen.

Daarenboven moet je je realiseren dat een nieuwe baan ook kan tegenvallen. Misschien was je nog beter af bij het vorige bedrijf waar je voor werkte. Deze onzekerheid is een echte gok die je op voorhand niet kunt voorzien.

Veranderen van werk is dus een hele uitdaging. Niet alleen omdat je in contact komt met allerlei nieuwe dingen maar ook omdat je nooit op voorhand weet of het je bevalt. Het kan je carrière zeker een boost geven maar het kan ook tegenvallen. Wees je er simpelweg van bewust dat het gras altijd groener is aan de overkant.

Dit bericht is gepost op 24 June 2008 om 09:38 uur en is geplaatst in Carrière.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.