Werkzoekende, leer jezelf kennen

Hoe goed ken je jezelf eigenlijk? Heb jij je ooit neergezet om lang en diep na te denken over de welk werk je graag zou doen en welk werk je gelukkig zou maken?  Als dat niet zo is, dan is het hoog tijd om jezelf beter te leren kennen!

Ken je vaardigheden die het best in de markt liggen

Alle cv’s of sollicitatiebrieven die je schrijft moeten die vaardigheden beschrijven waardoor mogelijke werkgevers je zeker willen ontmoeten. Stel jezelf deze vragen:

Waar ben je goed in?

Waarin ben je beter dan anderen? Wat gaat jou vlot af? Is dat het werk dat je op dit moment doet? Iets dat je op school gestudeerd hebt? Een hobby misschien? Schrijf al je antwoorden op, ook als ze geen verband houden met het werk. Het doel is je creativiteit op te wekken.

Laten we een fictieve werkzoekende nemen, Ellen, en opschrijven waar zij goed in is:
Spreken in het openbaar, verkoop, klantendienst, projecten managen, computerprogramma’s oplossen, mensen managen, Frans spreken.

Wat doe je graag?

Welke vaardigheden doe je graag? Wat zou je zelfs doen als je er niet voor betaald werd? Schrijf je antwoorden op.

Dit is wat Ellen graag doet:
Spreken in het openbaar, fietsen, klantendienst,computerproblemen oplossen, koken, mensen managen, Frans spreken, vrijwilliger bij de brandweer zijn, trekken, schrijven, lezen en reizen.

Het zal je opvallen dat verschillen van haar vaardigheden in de twee lijstjes opdoken. Dit zijn de vaardigheden die Ellen aan werkgevers moet proberen te verkopen: Spreken in het openbaar, klantendienst, computerproblemen oplossen en Frans spreken.

Leer je ideale job kennen

Hier moet je al iets minder denkwerk voor verrichten. Alles wat je moet doen is twee of drie vaardigheden uitkiezen en daarmee je favoriete jobsite doorlopen. De zoektermen zullen waarschijnlijk een hele hoop jobs opleveren.

Dat zal je niet alleen ideeën opleveren, maar ook een beter beeld geven van voor welke jobs er veel vacatures zijn en hoeveel ze verdienen. Als je precies weet wat voor soort job je wilt, ben je klaar om je zoektocht aan te vangen.

Dit bericht is gepost op 10 July 2008 om 16:25 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.