Netwerk je weg naar een nieuwe job

Netwerken is een cruciaal element van een zoektocht naar een nieuwe job. Werkgevers geven mensen die aangedragen zijn door vrienden, familie of huidige werknemers graag een kans.

Hier vind je alvast een paar tips om je netwerk op te bouwen en uit te breiden, een goede netwerketiquette aan te nemen, efficiënt te communiceren en voorbereid te zijn op onverwachtse situaties.

Netwerk opbouwen en uitbreiden

Bezoek of word lid van een professionele organisatie in de sector waarin jij een job hoopt te vinden. Als je wat leden leert kennen, zullen ze je graag helpen. Zij zijn vaak op de hoogte van in welk bedrijf er vacatures openstaan.

Ga op zoek naar een mentor die ervaring heeft in de sector waarin jij werk zoekt. Luister naar zijn advies en gebruik hem als klankbord voor je ideeën en gedachten. Vraag of je hem eens mag volgen wanneer hij aan het werk is.

Praat met je vrienden, familie, leerkrachten, professors, voormalige teamleiders of managers. Probeer jezelf te verkopen aan wie je kent.

Volg de juiste etiquette

Kijk altijd uit naar mogelijkheden om iets terug te doen voor iemand. Voor wat hoort wat. Wees dus bereid ook wat tijd of moeite op te offeren aan de mensen die jou helpen.

Als je informatie verzamelt over je sector of over specifieke mogelijkheden, vraag dan naar informatie, niet meteen naar een job.

Houd je aan je beloften. Als je tegen iemand zegt dat je zult bellen, doe dat dan ook. Als hij of zij moeilijk bereikbaar is, blijf dan proberen. Het is jouw verantwoordelijkheid.

Communiceer efficiënt

Breng je contactpersonen regelmatig op de hoogte van de vorderingen in je zoektocht naar een job.  Bel ze eens op of stuur ze een mailtje.

Houd je gesprekken vriendelijk maar zakelijk. Vat altijd kort samen wat je objectieven zijn en leg uit hoe je verwezenlijkingen deze objectieven ondersteunen.

Wees voorbereid op onverwachte mogelijkheden

Als je netwerkt, zul je regelmatig voorgesteld worden aan nieuwe contacten, vaak ook op momenten dat je het niet verwacht. Zorg ervoor dat je zoektocht naar een job onder de aandacht kan brengen en dat je je objectieven en sterke punten duidelijk kan verwoorden.

Zorg ervoor dat je altijd naamkaartjes en kopieën van je cv op zak hebt. Zo ben je altijd voorbereid op onverwachte mogelijkheden.

Dit bericht is gepost op 9 september 2008 om 07:30 uur en is geplaatst in Carrière, Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Werk zoeken voor oudere werknemers
Waar letten werkgevers op in een sollicitatiebrief?