5 moeilijke collega’s en hoe ermee om te gaan

Op een kantoor werken steeds verschillende persoonlijkheden samen. Naast collega’s waar je gemakkelijk mee kan samenwerken, zal je ook moeilijke mensen tegenkomen op de werkvloer. Maar op het werk moet je natuurlijk met iedereen kunnen samenwerken om productief te blijven. Hier vind je vijf types van moeilijke collega’s die je wel eens zou kunnen tegenkomen en tips om  met hen om te gaan.

De roddelaar

De roddelaar weet alles over iedereen en deelt dat graag met anderen. Moet  je luisteren naar wat je roddelende collega je te vertellen heeft? Ja, want het is een goede manier om dingen te weten te komen die je niet op de officiële manier te horen krijgt. Het probleem met roddelen is dat je zowel waarheden als leugens te horen krijgt, wees dus altijd kritisch. Probeer ook niet zelf in de verleiding te komen om te gaan roddelen. Als de roddelaar je persoonlijk nieuws wilt vertellen van collega’s, bijvoorbeeld de huwelijksproblemen van iemand, verander dan van onderwerp of geef aan dat je het niet leuk vindt het achter iemands rug daarover te hebben.

De klager

Er is altijd wel iemand in de groep die gewoon nooit tevreden kan zijn. Als hij of zij niet klaagt over zijn gezondheid of familie, dan wel over het bedrijf, de baas, of de job. Soms kunnen die klachten natuurlijk wel terecht zijn, maar het onophoudelijk klagen zal waarschijnlijk wel op je zenuwen werken. De klager is meestal ook niet op zoek naar raad, dus verspil ook daar je tijd niet aan.

De delegeerder

Deze collega vind je ook wel in ieder kantoor. Sommige collega’s hebben natuurlijk alle recht om taken te delegeren, bijvoorbeeld een teamleider. Maar hier hebben we het over een heel ander soort delegeerder. Het gaat om de mensen die hun werk niet gedaan krijgen of niet willen doen en het daarom maar al te graag aan anderen overlaten. Natuurlijk moet je je collega’s helpen waar nodig, maar als je al je handen vol hebt, moet je ook nee durven zeggen.

De babbelaar

De babbelaar bedoelt het meestal wel goed. Hij of zij is vriendelijk en wil al zijn/haar gedachten met je delen.  De babbelaar probeert ook niemand schade te berokkenen. Maar zijn /haar onafgebroken gebabbel haalt je uit je concentratie. Om hem/haar te doen stoppen, kan je je collega vertellen dat je moeite hebt je te concentreren terwijl je naar zijn/haar interessante verhalen luistert. Zeg dat je ze graag wilt horen, maar niet terwijl je aan het werken bent.

De navelstaarder

Deze collega erkent niet dat hij hulp gekregen heeft van anderen. Hij of zij  gaat lopen met alle eer voor een project dat hij/zij niet alleen afgehandeld heeft. De eerste keer dat dit gebeurt, kan het natuurlijk een vergissing zijn. Als het de volgende keer nog eens gebeurt, spreek hem/haar er dan op aan of vertel zelf wat je rol geweest is in het project.

Dit bericht is gepost op 30 November 2009 om 09:56 uur en is geplaatst in Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.