Fouten om te vermijden in je zoektocht naar een job

Vacatures zoeken, bedrijven contacteren, solliciteren… een nieuwe job zoeken is nooit een gemakkelijke opgave. In je zoektocht naar een job kan je heel wat fouten maken, zowel kleine als grote. Hier vind je een aantal voorbeelden.

Voor iedere job solliciteren

Het heeft geen zin je tijd te vergooien aan het solliciteren op jobs waarvoor je toch niet gekwalificeerd bent. Dat is alleen maar verspilling van tijd, moeite en energie. Focus je op je zoektocht en solliciteer enkel op banen die aansluiten bij jouw vaardigheden en ervaring. Stem je cv en sollicitatiebrief ook af op de job die je voor ogen hebt.

Je niet voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Onvoorbereid naar een sollicitatiegesprek gaan is een van de grootste fouten  die je kan maken. Denk op voorhand na over antwoorden op eventuele moeilijke vragen die je kan krijgen, zoek meer informatie op over het bedrijf waar je gaat solliciteren en bereid je tot in de puntjes voor op het gesprek.

Je teksten niet controleren op typfouten

Controleer je cv, je sollicitatiebrief en iedere e-mail die je naar je mogelijke toekomstige werkgever verstuurt grondig op spel- en typfouten. Fouten in je teksten komen namelijk heel onprofessioneel over.  Gebruik volzinnen en deel je teksten in in alinea’s.

Je niet organiseren

Een mailtje is snel gemist als je tientallen mails per dag krijgt. Maak dus op je computer aparte mappen aan voor je sollicitatiemails en verdere correspondentie met die bedrijven. Maak to do-lijstjes waarin alles staat dat je nog moet doen, zodat je niets over het hoofd ziet. Volg steeds al je communicatie op. Werk georganiseerd!

Niet online aanwezig zijn

Steeds meer bedrijven gebruiken Google om meer te weten te komen over sollicitanten. Zorg ervoor dat je online aanwezig bent, bijvoorbeeld op professionele sociale netwerk-sites of door een portfolio online te plaatsen. Zorg er anderzijds ook voor dat je mogelijke werkgever geen beschamende foto’s of andere privégegevens van je kan je vinden.

Een negatieve houding aannemen

Ben je moe, ontmoedigd of denk je dat je nooit een job zult vinden? Haatte je je vorige job? Kon je niet overweg met je vorige baas en/of collega’s? Houd dit allemaal voor jezelf tijdens sollicitatiegesprekken  of als je aan het netwerken bent. Probeer steeds een positieve houding aan te nemen, dat komt veel beter over.

Niet netwerken

Netwerken om een job te vinden  kan in het begin een beetje intimiderend of zelfs beangstigend overkomen, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Wees niet bang om jezelf voor te stellen, maar gebruik van de contacten die je al hebt en wees assertief. Je hebt immers niets te verliezen!

Dit bericht is gepost op 25 March 2010 om 12:26 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.