Zo overwin je een middagdip

Soms heb je het iets moeilijker om door je werkdag te komen en voel je je ’s middags al futloos. Je kunt je niet meer voldoende concentreren, je hebt een zwaar hoofd en je blijft maar naar de klok kijken om te weten wanneer je naar huis kan gaan. Kortom, je hebt een middagdipje.

Het is begrijpelijk dat je’s middags vaak moe bent, zeker als je er al een drukke voormiddag hebt opzitten. De volgende tips helpen je de dag beter te overleven.

Drink iets

Een kopje koffie of thee of een glas cola is ideaal voor een snelle cafeïneboost. Wees wel voorzichtig, want te veel cafeïne kan je een opgejaagd gevoel bezorgen en je dehydrateren.

Probeer de hele dag door veel water te drinken. Water hydrateert je lichaam, beperkt je verlangen naar een ongezonde snack en belet dat je je slaperig gaat voelen.

Eet elke dag lunch

Te veel mensen denken dat ze het te druk hebben om te stoppen voor lunch. Ze weten niet dat ze zo een middagdip in de hand werken. Zo’n dip leidt op zijn beurt tot een verminderde productiviteit en een verslapping van de aandacht. Eet geen zware maaltijd met vlees en aardappelen, maar eet wel iets! Vermijd het te eten terwijl je nog achter je bureau zit. Neem een lunchpauze, ook al is het maar voor 20 minuten.

Neem een korte pauze

Sta even op van achter je bureau en strek je spieren. Beweeg even met je armen en benen. Of leun eens naar achteren haal diep adem. Ontspan je eventjes. Door te stretchen komen je spieren los en breng je je bloedcirculatie op gang.

Beweeg

Maak tijdens je lunchpauze, als het mogelijk is, een wandeling. Beweeg zoveel mogelijk op je werk. Loop eens tot bij een collega in plaats van hem te e-mailen. Laat het bloed in je lichaam circuleren. Zo breng je je metabolisme op gang en voel je je minder snel moe.

Werk aan iets anders

Als je werk te veel routine wordt, werk dan aan iets anders, iets waar je iets creatiever mee moet zijn. Je brein uitdagen is vaak al een goede oplossing voor een dipje.

Maak een praatje

Begin een gesprek bij de fotokopieermachine, loop eens tot bij een collega, ga samen een kop koffie halen. Door met je collega’s te communiceren gaat de dag veel sneller voorbij.

Neem een siësta

Een hazenslaapje van een kwartier kan wonderen doen. Je zult waarschijnlijk geen uren mogen slapen in de koffiekamer, maar als je je daar zorgen over maakt, vraag dan aan een collega je op tijd wakker te maken of zet het alarm van je gsm op.

Eet een snack

Kies voor een gezonde snack als een appel of een yoghurtje. Neem geen chocolade of donuts! Hoewel ze je een snelle energieboost bezorgen, zal je bloedsuikerspiegel niet lang daarna omlaag gaan, waarna je je nog meer moe voelt.

Plens wat koud water in je gezicht

Net zoals je ochtenddouche je wakker maakt, zul je je ook frisser voelen als je wat koud water in je gezicht gooit. Vaak helpt het al om je handen te wassen.

Zet de verwarming af

Als je in een koudere ruimte werkt, ben je alerter. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je collega’s beginnen te bibberen. Anders kun je nog altijd een trui uittrekken.

Zorg voor meer natuurlijk licht

Probeer zoveel mogelijk daglicht te krijgen. Ga tijdens je pauze even naar buiten, als het weer het toelaat. Probeer je bureau zo te plaatsen dat je uit een raam kijkt.

Denk aan wat je na het werk gaat doen

Schrijf op wat je nog moet doen, zodat je duidelijk weet rond welk uur je het bureau kunt verlaten. Denk aan wat je ’s avonds nog gaat doen. Als je iets hebt om naar uit te kijken, zul je beter presteren en productiever zijn.

Dit bericht is gepost op 21 February 2008 om 14:57 uur en is geplaatst in Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.