De do’s en don’ts van ontslag nemen

Er zijn een paar carrièrezetten die moeilijker zijn dan andere en meer stress opleveren. Een daarvan is je ontslag indienen. Je hebt immers een nauwe band opgebouwd  met je collega’s en wilt hen niet teleurstellen.

Daarbij komt dat veel mensen in moeilijke omstandigheden ontslag nemen en soms zelfs een job achterlaten die ze eigenlijk graag deden, maar niet meer kunnen doen om redenen waar ze zelf geen controle meer over hebben.

Verzeker je ervan dat je een legitieme reden hebt voor je ontslag

Een conflict met je baas of je collega’s of problemen met de mensen die onder je staan zijn geen goede motieven om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Vaak hebben mensen het geduld niet om samen aan een oplossing te werken. Ze zoeken liever een zwart schaap om de schuld aan te geven. Denk daar eens aan wanneer je overweegt je ontslag in te dienen. Bovendien kun je nooit zeker van zijn dat je volgende job beter is.

Dien je ontslag niet impulsief in

Denk goed na over de voor- en de nadelen van je ontslag voordat je de uiteindelijk stap zet. De manier waarop je ontslag neemt, is even belangrijk als waarom je ontslag neemt. Je ontslag nemen via e-mail of fax is absoluut not done! Maak een afspraak voor een persoonlijke ontmoeting met je bazen. Een persoonlijk gesprek is efficiënter en overtuigender. Communiceer niet op andere manieren over je voornemens om ontslag te nemen. Dien je ontslag in met klasse. Neem naar de afspraak ook al een professionele ontslagbrief mee.

Neem tijdig ontslag

Neem je ontslag niet de dag voordat je in een ander bedrijf aan de slag kunt, je terug gaat studeren of je een wereldreis gaat maken. Doe het minimaal twee weken op voorhand, maar houd ook rekening met je opzegperiode. Bespreek met je bazen wanneer je weg wilt en kunt gaan.

Doe de laatste dagen nog je uiterste best

Probeer je vertrek zo vlot mogelijk te laten verlopen. Als dat betekent dat je overuren moet kloppen om die ene taak nog af te krijgen, of je vervanger moet opleiden, doe dat dan zonder klagen. Je weet nooit wat er in je verdere carrière nog kan gebeuren. Vaak kom je dezelfde gezichten later nog wel eens tegen.

Werk je bedrijf of afdeling niet tegen

Het maakt niet uit hoe moeilijk je vertrek is, documenten of gegevens saboteren of deleten is echt uit den boze. Behoud je waardigheid en vertrek met opgeheven hoofd. Zie af van alle handelingen waar criminele activiteiten bij komen kijken.

Neem alle persoonlijke spullen mee

Laat in je bureau geen spullen achter, of de voorwerpen nu persoonlijke waarde voor je hebben of niet.  Ruim alles op dat herinnert aan je aanwezigheid in de ruimte. Door alles op te ruimen toon je respect voor de plaatsvervanger of collega die jouw bureau zal innemen.

Dit bericht is gepost op 6 March 2008 om 11:13 uur en is geplaatst in Ontslag.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.