Hoe moet je omgaan met jaloerse collega’s?

Je kan niet met iedereen bevriend zijn. En al zeker niet op de werkvloer. Wanneer je promotie maakt, zul je altijd te kampen krijgen met jaloezie. Vaak neemt die jaloezie extreme proporties aan en tracht men je imago zwart te maken of, erger nog, je werk te saboteren. Jaloezie staat dus vaak je carrière in de weg. Om het niet zover te laten komen, geven we je volgende wijze raad: geef je collega’s geen reden tot jaloezie en bied weerstand.

Geen reden tot jaloezie

Heb je je al afgevraagd waarom je collega’s jaloers op je zijn? Zoek uit of hun reden gegrond is en denk na hoe je hun gedrag kan beperken. Wanneer je tot de vaststelling komt dat je eigen gedrag wel degelijk aanleiding geeft tot jaloezie kan je hieraan beginnen werken. Dit doe je bijvoorbeeld door je succes met je collega’s te delen en hen hulp te bieden zelf succes te boeken.

Heb respect voor je collega’s

Wanneer je je collega’s respectvol behandelt, zal je gedrag beloond worden. Zet dus steeds je team voorop op je persoonlijke belangen. Heb je dit in het verleden te weinig gedaan? Geen nood, het is nooit te laat om te veranderen. Je collega’s zullen dat ook inzien.

Wees jaloezie te snel af

Jaloezie ontstaat meestal geleidelijk. Het is belangrijk een sluimerende jaloezie vroegtijdig op te merken. Wanneer je merkt dat je collega of medewerker tekenen van jaloezie vertoont, kan je hierop inspelen door je bij hem of haar extra geliefd te maken. Zorg er met andere woorden voor dat je bij hem of haar krediet wint.

Bied weerstand

Wanneer je de jaloezie niet klein krijgt, zit er maar één ding op: weerstand bieden. Het allerlaatste wat je mag doen is jezelf gewonnen geven. Probeer met andere woorden de schade aan je imago en je carrière te beperken.

Zoek partners op hoger niveau

Als een aantal collega’s jaloers zijn, ga dan op zoek naar bondgenoten. Dat kan je het best doen op hoger niveau. Stel je daarbij zeker niet fragiel op, maar toon je van je sterkste kant.

Hou acties van je jaloerse collega’s grondig bij

Noteer elke actie die tegen je gericht is nauwkeurig en hou er, indien mogelijk, enig bewijs van bij. Als het uur der waarheid nadert, zal je blij zijn over deze informatie te beschikken.

Sta open voor oplossingen

Wanneer je tegenstanders pogingen doen om de relatie te herstellen, stel je dan open op. Haatdragend zijn brengt niets op. Een goede relatie met je collega’s of medewerkers des te meer.

Dit bericht is gepost op 6 March 2008 om 16:38 uur en is geplaatst in Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.