Opletten geblazen met je bedrijfscomputer…

Het gebruik van de computer op de werkvloer bracht enorme voordelen met zich mee. Dat staat vast. Met de komst van de computer kunnen bedrijfsprocessen efficiënter, nauwkeuriger en overzichtelijker gebeuren. Een tijd zonder computers kunnen we ons al niet meer inbeelden, nietwaar? Toch, en dat vergeten we vaak, zijn er ook nadelen aan het gebruik van de computer op de werkvloer. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot ontslag. Het is dus opletten geblazen met je bedrijfscomputer.

Tijdsmisbruik

Om te beginnen is er het gevaar voor privégebruik. Want geeft toe, wie checkt er niet regelmatig zijn persoonlijke e-mails tijdens de werkuren? Of wie surft er niet eens naar ontspannende websites? Juist ja, dat doet iedereen wel eens. Het hoeft niet veel uitleg dat dit voor de werkgever een dure grap is. Al de tijd die gespendeerd wordt aan privézaken is is voor het bedrijf verloren en dus duur betaalde tijd.

E-mailverkeer

Let ook op met je e-mails. Onthoud dat je er geen controle over hebt wat er met je e-mail gebeurt nadat jij op de verzendknop hebt gedrukt. Het versturen van seksistische of racistische boodschappen is nooit een goed idee, maar zeker niet tijdens de werkuren. Let ook op voor boodschappen zoals ‘ik heb vandaag niet veel te doen’ of ‘mijn baas is een rotzak’. Je weet maar nooit waar je e-mails terechtkomen.

Downloaden

Een ander hekel punt bij het gebruik van je bedrijfscomputer is het downloaden. Vaak beschikt je bedrijf over software waarmee het kan opsporen wanneer je welke websites bezoekt. Let ook op met het downloaden van, op het eerste zicht onschuldige, e-mails en websites. Vaak bevatten ze één of ander virus dat het hele computersysteem van het bedrijf kan aantasten. Wees maar zeker dat je chef je dan weet te vinden.

Vertrouwelijke informatie

Tot slot moet je ook opletten met het verspreiden van vertrouwelijke informatie. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met je laptopgebruik in publieke plaatsen zoals cafés en luchthavens. Je zou de eerste niet zijn bij wie de concurrentie over de schouder meekeek. Let ook op met vertrouwelijke e-mails. Check voor je verzendt altijd of je wel de juiste ontvanger hebt ingevuld. Het zal je maar overkomen dat je die belangrijke vertrouwelijke informatie naar de verkeerde persoon stuurt.

Dit bericht is gepost op 21 March 2008 om 17:19 uur en is geplaatst in Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.