10 dingen die je in het oog moet houden als je een zaak opstart

Velen dromen ervan om een eigen zaak te starten, maar weinigen weten wat het echt is om zelf de baas te zijn. De motivatie om zelf iets te beginnen kan zeer divers zijn. Sommigen zijn uitgekeken op hun job, bij anderen werkt hun baas hen op de zenuwen, nog anderen willen naam maken, … Wat ook de reden mag zijn voor je plannen, het kost heel wat moeite om met succes een zaak op te starten. De kans bestaat dat je vooral aan de positieve kanten van het verhaal denkt. Hier vind je enkele mindere kantjes van een eigen zaak starten en hoe je ermee om moet gaan.

1. Te weinig kennis over de sector

Op voorhand dacht je misschien alles te weten, maar al snel zal je er achter komen dat je dingen over het hoofd hebt gezien. Wie een zaak begint moet een goede kijk hebben op verkoop, boekhouding, verhouding met werknemers, … Onderzoek op voorhand waar je antwoorden kan vinden op de ontelbare vragen die je ongetwijfeld zal hebben.

Tip: Onderzoek de markt, zoek uit wie je klanten en concurrenten zijn. Bekijk wat de laatste ontwikkelingen zijn en ga op zoek naar niches. Maak een plan van hoe je klantenwil aantrekken en onderzoek of je idee uitvoerbaar is. Zorg ervoor dat je een realistische kijk hebt alvorens je deuren te openen.

Creëer een netwerk van experts. Stel een informele adviesraad samen uit vrienden en vroegere collega’s. Vraag of ze input en advies willen leveren. Deel die kennis op jouw beurt ook met nieuwe starters als je gevestigd bent.

2. Onderschatting van de administratieve rondslomp

Bij het runnen van een eigen zaak komt heel wat administratie kijken: belastingsaangifte, werknemersadministratie, boekhouding, verzekering, … Hoewel dit saai en tijdrovend is, is het van groot belang om dit alles in orde te brengen.

Tip: Praat met je advocaat. Onderzoek of je wettelijk met alles in orde bent. Voorzie kosten van professioneel advies in je businessplan. Bouw ook een netwerk op met succesvolle ondernemers om de valkuilen te ontdekken.

3. Ruzie met je zakenpartner

Een vriendschappelijke relatie kan snel veranderen wanneer het over winst, verlies en/of de toekomst van de onderneming gaat.

Tip: Maak een duidelijke overeenkomst met de aandeelhouders, zelfs als het om je beste vriend of broer gaat. Overleg hoe jullie zullen beslissen, de taken zullen verdelen en conflicten zullen oplossen. Verzeker je ervan dat je partners op dezelfde golflengte zitten. Overleg regelmatig over de bedrijfsvisie en de dagdagelijkse gang van zaken en zorg voor transparantie.

4. Jij hebt het risico genomen

Ben je je goed bewust van het risico dat je genomen hebt? Het voortbestaan van je zaak rust nu op jouw schouders. Vergeet die 9 tot 5-werkdagen maar. Aan vakantie kan je de eerste jaren beter niet denken. Je zult tijd, geld en energie moeten gebruiken om je zaak succesvol te maken.

Tip: Stel duidelijke doelen voorop. Probeer uit te zoeken hoe je je krachten zo nuttig mogelijk kan gebruiken. Doe geen beloften aan klanten of investeerders die je niet kan waarmaken.

Denk er over na om parttime met je zaak te starten. Op die manier ben je in het begin financieel beter beschermd.

Check je beslissingen drie keer want fouten kunnen desastreus zijn voor je onderneming.

5. Je zult voortdurend obstakels tegenkomen

Zal je omkunnen met de onzekerheid of je het op het einde van de maand wel zal redden? Wat ga je doen als je computers met klantenbestanden gestolen worden? Wie een eigen zaak heeft, krijgt gegarandeerd te maken met onvoorziene obstakels.

Tip: Schrijf een plan uitvoor onvoorziene omstandigheden. Som alle mogelijke valkuilen en problemen op en schrijf mogelijke oplossingen en uitwegen op. Door mogelijke oplossingen voorhanden te hebben zal je al heel wat minder risico lopen.

6. Jij bent verantwoordelijk voor de huur

Houd in het achterhoofd dat wanneer de onderneming niet winstgevend is, de huur ook betaald moet worden. Tenzij je werkt met een vennootschapsvorm waarbij je niet persoonlijk aansprakelijk bent, zal jij zelf persoonlijk moeten zorgen voor de betaling.

Tip: Groei niet te snel. Bepaal hoeveel plaats, meubels en uitrusting je nu nodig hebt. Denk al eens na over een uitbreiding en of je een kantoor in het centrum van de stad nodig hebt óf dat het ook aan de rand mag liggen.

7. Je zou veel geld kunnen verliezen

Tenzij je al je geld bij partners kunt krijgen of zo maar op je rekening hebt staan, zal je schulden moeten maken. Wanneer de zaken niet lopen als voorzien kan je veel geld verliezen. Zelfs wanneer je voldoende inkomsten genereert kan een slabakkende economie voor minder inkomsten zorgen.

Tip: Voorzie een uitweg. Je moet op voorhand bepalen wanneer je moet stoppen als je voortdurend geld verliest. Zorg ervoor dat je kunt overleven zonder enig inkomen als het nodig is.

8. Je zult jezelf moeten motiveren

Wanneer je op je eentje een zaak begint, kan jij alleen jezelf motiveren. Ben jij daar de geknipte persoon voor?

Tip: Denk erover na hoe je jezelf staande kan houden. Wanneer je bij alles twijfelt en steeds op zoek gaat naar een tweede mening moet je nadenken of je wel een goede ondernemer kan zijn.

Je moet in jezelf en je vaardigheden geloven en vertrouwen hebben in je succes. Houd er rekening mee dat je jezelf voortdurend zal moeten motiveren om succesvol te zijn.

9. Je kunt je uitgaven onderschatten

Misschien ligt het aan de kostprijs van kantoorbenodigdheden of de onvoorziene herstellingen die uitgevoerd moeten worden. Hoe dan ook, de kans is niet gering dat je winst kleiner zal zijn dan gedacht.

Tip: Overschat je kosten en onderschat je inkomsten. Plan op voorhand. Zorg ervoor dat je genoeg cash flow hebt om een paar maanden te overleven wanneer onvoorziene omstandigheden zicht voordoen.

10. Je zult verantwoordelijk zijn voor andere mensen

De beslissingen die je maakt zullen effect hebben op je werknemers, partners, leveranciers en klanten. Je zult een dikke huid moeten hebben als je iemand moet ontslaan omdat er geen werk is, zeker als ze kinderen hebben.

Tip: Wees voorzichtig met je groeistrategie. Laat personeel eerst op basis van dagcontracten werken alvorens ze contracten voor een langere periode of onbepaalde duur aan te bieden. Maar ook geen uitzonderingen voor goede vrienden.

Klaar? Ga ervoor!

Door ondernemer te worden kan je financieel beloond worden en de vrijdom die je hebt is fantastisch. Maar het vraagt heel wat inspanningen. Bereid je goed voor en wees realistisch. Laat je niet verblinden door dollartekens.

Heb ook oog voor de kleine details, want die kunnen grote gevolgen hebben. Vertrouw op je instinct en probeer valkuilen te voorkomen door plannen te maken. Gebruik een positieve houding, enthousiasme en expertise om een succesvolle zaak uit te bouwen.

Dit bericht is gepost op 15 April 2008 om 09:23 uur en is geplaatst in Carrière, Geld verdienen, Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.