6 manieren om je niet te laten afleiden tijdens het werk

Heb je het gevoel dat je niet genoeg gedaan krijgt op het werk? Waarschijnlijk ben je niet de enige. Op een werkweek van 40 uur is het haast onmogelijk voortdurend te werken.

Wat zijn de oorzaken van dit gebrek aan productiviteit? Sommigen de schuld al snel steken op het management of slechte communicatie. Anderen zullen zeggen dat er te veel vergaderingen zijn. Nog anderen hebben collega’s die te veel praten. Je hebt misschien geen controle over deze factoren, maar je kunt wel stappen ondernemen om de vele afleidingen zoveel mogelijk te beperken.

Als je een deur hebt, sluit die dan

Niet iedereen heeft een kantoor met een deur. Tegenwoordig hebben veel werknemers zelfs geen kantoor meer. Open werkplekken met eventueel zelfs flexibele plaatsen zijn al jarenlang in de mode. Maar als je toch nog een van de gelukkigen met een eigen kantoor bent, twijfel dan niet om deze te sluiten als je je echt moet concentreren. Als je niet onbeleefd wilt overkomen, zeg dan even tegen je collega’s dat je een belangrijk telefoontje moet doen of een deadline moet halen.

Stel een schema op

Als je na iedere dag een schema opstelt met daarin alles wat je die dag gedaan hebt, krijg je al snel een beter idee van waar het grootste gedeelte van je werkdag inkruipt. Neem er al je vergaderingen in op, de telefoons die je moet doen, de teksten die je moet verwerken, etc. Maar neem ook je ‘vrije tijd’ erin op.

Zet je gsm af

Krijg je voortdurend onvoorziene telefoontjes en sms’jes? Waarschijnlijk zijn die onderbrekingen de oorzaak van je verminderde productiviteit. Zet je gsm af en controleer om het uur of je belangrijke berichten gekregen hebt.

Verandering van omgeving

Sta je onder druk om een project af te werken en kun je je niet concentreren? Heb je er al eens aan gedacht om van omgeving te veranderen? Werk bijvoorbeeld van thuis uit. Als dat niet mogelijk is, kun je altijd op zoek gaan naar een leeg vergaderzaaltje of kantoor.

Stop met voortdurend je mails te checken

Herinner je je de dagen nog voordat e-mail bestond? Wel, niemand doet dat. Vandaag controleert bijna iedereen voortdurend zijn mailbox. Behoud de controle over je e-mails en limiteer de tijd die je eraan kan besteden.

Maak overuren

Kun je echt niet aan de verleiding van je pratende collega’s weerstaan? Blijft je telefoon maar rinkelen? Probeer dan iets vroeger te komen ’s morgens of blijf iets langer ’s avonds. Op die manier maak je de verloren tijd weer goed.

Dit bericht is gepost op 5 June 2008 om 16:07 uur en is geplaatst in Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.