10 dingen die je beter niet tegen je baas zegt

In je carrière zul je altijd wel eens iets doms of iets waar je later spijt van krijgt tegen je baas zeggen. Als je een van onderstaande dingen zegt, betekent dat nog niet meteen dat je hebt afgedaan. Maar dat je ze beter kunt vermijden, dat spreekt vanzelf.

“Dat is onmogelijk”

Een teken van kortzichtigheid, wat je baas zeker niet zal appreciëren. Het wijst zowel op een gebrek aan inzet als op onverschilligheid. Dus tenzij je een oplossing of een alternatief biedt, kun je beter je mond houden.

“Is dat het beste dat ze konden doen?”

Of het nu gaat om nieuwe telefoons, computers of kerstdiner, deze opmerking laat je baas zien dat je weinig respect hebt voor de moeite die je baas of misschien zelfs een van zijn oversten gedaan hebben.

“Dat is niet mijn probleem”

Als je dit zegt, impliceer je al meteen dat er een probleem is.  Je baas of je collega die hulp nodig heeft zullen alleen maar gefrustreerd geraken. Je baas is namelijk op zoek naar iemand om het probleem op te lossen, niet naar iemand die het nog erger maakt.

“Dat behoort niet tot mijn takenpakket”

Even eerlijk zijn. Er behoren wel meer dingen niet tot je takenpakket. Zoals je vrienden mailen, op het internet surfen, kletsen aan het koffiemachine, enz. behoren ook niet tot je takenpakket. In een jobomschrijving kunnen ook niet alle details staan. Dus wanneer je baas je iets vraagt dat normaal niet jouw taak is, doe het dan gewoon.

“Maakt het een verschil als ik dit doe?”

Dit is een erg domme vraag. Met deze vraag verspil  je alleen maar de tijd van mensen. Geen enkele baas zal willen dat je een taak verkeerd uitvoert, maar stel geen vragen over de relevantie ervan, want dat is beledigend voor jullie beiden.

“Dat is een domme vraag”

Je baas zal dit in veel gevallen als een persoonlijke aanval beschouwen.

“Kom naar mijn barbecue”

Je weet niet hoe ver je baas wilt gaan in z’n sociale interacties met jou. Natuurlijk kun je met je baas praten op bedrijfsfeestjes, maar maak het zelf niet persoonlijker, tenzij hij de eerste stap  onderneemt.

“Ik was zo dronken vannacht!”

Jij bent misschien gewoon aan het opscheppen over je avond, maar voor je baas is het misschien gewoon een teken dat je erg onproductief zult zijn. Hij kan ook denken dat je werk en privé niet gescheiden kunt houden. Daardoor kan hij je geen extra verantwoordelijkheden geven.

 “Ik krijg hier niet genoeg voor betaald”

99% van de tijd kun je dit beter niet zeggen. Op zo’n opmerking gaan trouwens altijd antwoorden komen die je liever niet hoort.

“Zucht!”

De passieve agressie en de frustratie van een zucht kunnen zoveel meer schade aanrichten dan woorden. Een zucht kan volgen op heel wat verschillende verzoeken van je baas.

Dit bericht is gepost op 1 oktober 2008 om 15:06 uur en is geplaatst in Carrière, Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Waar letten werkgevers op in een sollicitatiebrief?
Hoe met klasse je ontslag indienen