Hoe met klasse je ontslag indienen

Je loon is niet hoog genoeg,  je krijgt het op je heupen van je collega’s, je kunt je niet meer vinden in de manier van werken, de sfeer is ondermaats, …  de redenen om je ontslag in te dienen kunnen erg uiteenlopend zijn. Je besluit dus om de handdoek in de ring te gooien en  op zoek te gaan naar een andere job. Maar hoe breng je je baas het nieuws van je nakende ontslag? Hier vind je enkele tips om een positieve laatste indruk na te laten op je baas een je collega’s.

Je ontslag indienen

Je ontslag daadwerkelijk indienen is nooit het leukste deel van je vertrek. Dien altijd een ontslagbrief in. Die moet zeker de datum van je ontslag, de functie die je uitoefende en natuurlijk een handtekening staan. Het moet een korte brief zijn, waarin je niet te veel van het onderwerp afwijkt. Negatieve bedenkingen of een uitleg over waarom de nieuwe uitdaging beter is laat je best achterwege. Als je zegt dat je bij je werkgever weggaat voor een meer uitdagende job, impliceer je eigenlijk dat je huidige job dit niet is. Probeer een positieve indruk na te laten, want ook je huidige werkgever kan een goede referentie zijn. Schrijf dus een brief die beknopt is en enkel de noodzakelijke puntjes aanhaalt en geef deze aan je baas.

De laatste dagen

Je hebt je ontslag ingediend en begint aan je opzegperiode. Dit is niet het ideale moment om je collega’s te vertellen over de groei van je salaris, de nieuwe mogelijkheden die je krijgt of hoe gemakkelijk de beslissing om weg te gaan wel niet was. Je zou enkel moeten vermelden dat jouw tijd om weg te gaan aangebroken is en dat je een nieuwe uitdaging bent tegengekomen die past binnen je lange termijn-doelstellingen. Als je gevraagd wordt je opvolger op te leiden, doe dat dan met klasse. Dit kan wel eens de droomjob van je opvolger zijn, dus minimaliseer zeker hun succes niet. Geef hem of haar de mogelijkheid uit te blinken in je positie. Je hoeft je nieuwe carrièrekeuze -aan niemand uit te leggen.

Laatste gesprek

Als je werkgever iets als een laatste gesprek voorzien heeft, probeer het dan correct af te handelen. Dit is het ideale moment om nog een paar zaken te sprake te brengen. Misschien zal je baas je wel vragen stellen als: “als je iets zou veranderen aan dit bedrijf, wat zou dat dan zijn?” Je antwoord hierop zou ongeveer als volgt moeten luiden: “ik denk dat we een hoop uitzonderlijke mensen in ons team hebben en dat zij het onmogelijke voor elkaar kunnen krijgen. Maar ik denk dat het bonussensysteem nog niet zo competitief is als het zou moeten zijn. Een paar kleine veranderingen zouden de productiviteit zeker ten goede komen. Begin met de positieve zaken en geef daarna opbouwende kritiek.

Dit bericht is gepost op 14 October 2008 om 08:52 uur en is geplaatst in Ontslag.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.