Hoe burn-out te voorkomen

Burn-out komt het vaakst voor op de werkplek. Maar er is wel een verschil tussen een paar slechte dagen en een echte burn-out. De meeste werkenden onder ons hebben wel eens een dag waarop ze hun werk saai vinden, zich te gestrest voelen of vinden dat ze geen appreciatie krijgen voor hun werk. Maar deze signalen wijzen wel op burn-out als:

– Je elke dag op je werk slecht vindt.
– Je vindt dat je werk tijdverspilling is.
– Niets wat je doet verschil lijkt te maken in een omgeving vol pestende collega’s, onwetende en ondankbare bazen, collega’s en klanten.

Oorzaken

Burn-out kan in iedere job voorkomen, hoewel het in bepaalde sectoren vaker gebeurt. Het meeste risico lopen de werknemers die zich onderbetaald, onderschat of te veel bekritiseerd voelen. Andere oorzaken bestaan uit:

– Onrealistische doelen die je jezelf of die anderen je opleggen.
– Te veel mensen verwachten te veel dingen van je.
– De regels die je opgelegd worden zijn te dwingend.
– Werk doen dat indruist tegen je eigen waarden.
– Verveling door werk dat nooit verandert of dat geen uitdaging vormt.
– Je gevangen voelen in een job die bij een van bovenstaande scenario’s past.

Burn-out voorkomen

De meest efficiënte manier om burn-out te voorkomen is door gewoon te stoppen met wat je bezig bent, of dat nu betekent dat je van job moet veranderen of een ander carrièrepad kiezen. Maar als dat geen optie voor je is, kan je nog een paar dingen doen om je situatie te verbeteren:

Schep klaarheid over de inhoud van je job: vraag je baas om een geüpdatete beschrijving van je taken en verantwoordelijkheden. Zo kan je makkelijker duidelijk maken dat bepaalde taken niet door jou gedaan moeten worden.

Vraag een overplaatsing aan: als je werkgever een groot bedrijf is, kan je een slechte omgeving ontvluchten door een overplaatsing  aan te vragen naar een andere vestiging of een ander departement.

Vraag om nieuwe taken: als je dezelfde taken al heel lang doet, vraag dan of je eens iets nieuws mag proberen.

Neem vrij: als burn-out onvermijdelijk lijkt, doe je er goed aan een tijdje niet te gaan werken. Als  je echt een burn-out hebt, zal de dokter er mee instemmen dat je beter thuis blijft. Gebruik de tijd die je hebt om je batterijen op te laden, zodat je alles weer in perspectief kan zien.

Dit bericht is gepost op 4 November 2008 om 15:03 uur en is geplaatst in Werken en gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.